Åter teknik- & industrihistoria

Sweet Home Arstuga >>

- Inledning
- Exkursionsbilder
- Moduler & bana
- Fordon & trafik
- Det elektriska
- Byggbilder:
- 1: Början (2003)
- 2: Efter flytten
- 3: Bakgrund
- 4: Diverse smått
- 5: Vändskiva
- 6: Ballastering
- 7: Landskap
- 8: Beted-mixter

- DVVJ-länkar

Banlogo

Byggbilder 1: Början (2003-04)

Under sommaren 2003 satte jag upp konsolskenor i vardagsrummet och lade upp modulerna på konsoler. Trots avsaknad av vattenpass lyckades jag få till det oväntat rakt och plant. Det är dock ännu långt från klart...

Hyllan 1Hyllan 2

Skenorna sattes med c/c 90 cm, konsolerna är 37 cm långa och det verkar bli tillräckligt stabilt. Jag satte dessutom extra konsoler i ytterändarna för säkerhets skull.

Hyllan 3 Hyllan 4 Hyllan 5

De tre övre modulerna lades sen på plats, spår lades ut och strömmen kopplades på. Det var ett spännande moment att första gången provköra ett tåg runt banan. Allt gick såklart inte smärtfritt, det behövdes en och annan spårjustering, men nu går det rätt bra.

Hyllan 6 Hyllan 7 Hyllan 8

Nu är alla spår lagda på modul 2 och 3, alltså Beted station och banan mot Skillingsfors; jämför bilderna ovan. En del justeringar av övrigt spår har jag också gjort samt diverse elinkopplingar. Banan provkördes med diverse fordon idag 2003-12-28 och det funkar allt bättre. Det är dock en del pyssel med omläggningar av växlar och strömomkopplare men det funkar.

Hyllan 9 Hyllan 10 Hyllan 11

Bangården i Beted har komprimerats tämligen radikalt på längden, vilket kan ses på bilderna. Det får bli denna kompromiss, det är OK för min del, jag ska ju köra korta tåg. Med lite fordon och landskap omkring - och med kameran på rälsen - kommer det dock inte att märkas så mycket.

Klicka för en filmsnutt Om du har bra uppkoppling kan du kolla på första rälsbussturen förbi Mörtbäcken - "Skillingmarksbussen han slänger å går..." Öppna >>
(Windows wmv-format, 327 kb) Ingen kalasbra bild- & ljudkvalitet, men...

040112 har jag fått nya skarvjärn och äntligen är även Skillingsfors bangård klar! Nu ska jag provköra banan ett tag för att se ev. justeringar som behövs. Efter provkörning väntar nedplockning av modulerna för målning av framkanten, med mera.

Modul 4, Skillingsfors Modul 4, bangården

040305 har jag lagt till ett kort lastspår i Skillingsfors (nedan vänster). Det var nödvändigt för att det skulle funka, problemet beror på den extrema kortningen av längden. Spåret följer dock den spårplan som finns i Forsaeus / Johannessons bok, så det avviker inte från förebilden. Däremot få jag kanske göra likadant i Beted och då stämmer det inte med förebilden. Funktionen är dock viktigare och det är lätt att motivera spåret. Jag har också satt upp spiralstången som en gardin ska hänga på, mot damm och insyn i undervåningen (den vita, nedan höger). Den ska löpa längs hela framsidan samt även täcka kurvorna i resp. ände av hyllan.

Nytt stickspår i Skillingsfors Gardinspiral

Jag har gjort en liten bildsida med svartvita bilder: Fotosidan >>

Se flera byggbilder >>

<< Det elektriska | DVVJ-länkar >>


Stefan Nilsson 2005 Info