Arstuga – Bygget (1)

Bygget har påbörjats, 11-metersstocken körs ut!

Bygget har påbörjats (69 kb) Det grävdes för grunden 2000. Vägen stod klar 2001. Jag hade tänkt starta med grunden hösten 2001. Eftersom vädret var rätt dåligt hela den hösten sköt jag på det till våren -02. Två murare (från Klässbols Byggsnickerier) gick i ett par veckor i april-maj och gjöt en torpargrund av Lecasten på cementsyll (byggmaterialet köptes från Malsjö Trä), både för huset och utbyggnaden, samt ett betongfundament för spisen. Tidigare fanns tankar på att återanvända husets gamla grundstenar, men att hantera dessa... Sex av dem fick bli grundsten till loftboden istället.

Timmer har jag sen förut att byta ut det dåliga med, och jag har planerat första timringsveckan till vecka 27 -02. Jag ska dock lägga in ett varv med fyrskäringar först, för att höja upp hela huset så det ryms ett golvbjälklag om 25 cm. Fyrskäringarna blir furu för att stå emot skador. Det är egentligen bara syllvarvet som behöver nytimras, övrigt timmer är friskt så det kan jag lägga dit själv (med lindrev mellan varven). Som den tidsoptimist jag var hoppades jag kunna ha taklagsfest senare under året... men så bidde det inte.

Läs mer på Byggsidorna hur det gått! Under Diverse finns, helt naturligt, lite diverse kring bygget: erfarenheter, miljöfunderingar, bilder från väg- & grundbygge.

Vandra vidare:

arstuga@arstuga.se • http://www.arstuga.se/arstuga/