Arstuga – Erfarenheter 1-10

Efter den gångna sommarens inledande timring har jag gjort några olika erfarenheter. De var klart intressanta för mig – kanske också för dig? Nedan har jag i alla fall punktat upp 10 som jag kommit på, kanske kommer fler senare. Maila gärna synpunkter eller egna erfarenheter!


Observera att det finns några hänvisningar i länkarna i texten nedan till artikelnummer hos Biltema. Jag är inte ute efter att göra reklam för detta företag utan det är helt enkelt så att jag köpt just de grejerna där.


  1. Dokumentera allt! Noga! Trots överdrivet detaljerad dokumentation i bild och skiss saknas ändå vissa mått och detaljer. Kanske inte livsviktiga, men ändå så att man ångrar sig ibland... Speciellt har jag undgått att mäta några som helst höjder, "det ger sig ju ändå!", men är bra att veta också.

  2. Lägg timret efter varv, inte efter vägg! I gamla upplaget låg virket lite hur som helst, men i det nya var jag noga med att lägga det i fyra staplar, där de olika varven låg tillsammans, det sista varvet längst bort, längst ner.

  3. Gör upplaget så timret kommer upp ordentligt från marken! Årets sommar, med värme och regn, gjorde att det växte rejält på ängen där jag bygger. Därför blev en del stockar fuktiga, mögliga, o.s.v., det till och med grodde gräs i några! Jag använde lastpallar, det blev för lågt, trots att det bara låg i tre veckor innan jag drog igång.

  4. Jag målade streck invid varje knut, en färg för varje vägg, så jag lätt skulle kunna identifiera vilken vägg en stock tillhörde utan att behöva hitta märkbrickan. Det har funkat bra och varit till viss nytta, så det lönade sig att göra.

  5. Ha nya grunden klar innan den gamla stommen rivs! Låt inte timret ligga i tre år innan stommen ska upp igen, steklar och andra roliga små djur trivs bra i gammalt virke; denna sommar hade det varit ett himmelrike för en biolog att vara där och studera djur och växter: fyra mögelsorter, fem skalbaggsarter, flygmyror, stockmyror, steklar, getingar, spindlar, kalkutfällningar (från gamla lerkliningen), ...

  6. Täck upplaget direkt! Även om det ligger öppet ett litet tag så torkar det fort under luftig täckning. I gamla upplaget var det jättefint. Men när jag flyttade upplaget i år så tog det bara tre veckor innan det var en massa mögel av olika slag på virket, på grund av de intensiva regnen i början av juli. Det gick dock fint att borsta bort. Jag behandlade först med citronsyrevatten och körde sen med stålborsterondell, det gick finfint. Att stryka Roslagsmahogny på håller också möglet borta sen, men det luktar ju lite tjära. Konstigt nog blev inte alla stockar drabbade medan en del blev väldigt vitprickiga?

  7. Dåligt virke är inte så dåligt som det ser ut! Är bara kärnan hel är det inga problem att använda även det som ser kasst ut utanpå. Oftast är det bara ytveden som är dålig några millimeter eller nån centimeter in i träet. Efter borstning med rondellen blir det betydligt finare, den borttagna veden drevas eller så läggs en plankbit i om det är stort bortfall. Stockarna var oftast dåliga på ovansidan och ibland också i dragspåret på undersidan. Sämst var det...

  8. ...i de fall som barken satt kvar! Där hade både fukt och insekter haft det gôtt, så all bark, gammal som ny, bör tas bort.

  9. Gamla lastpallar är bra till byggnadsställning! Det finns olika sorters lastpallar som inte återanvänds, som man gör med SJ-pall. Dessa kan man bland annat hitta hos vissa sport- och fritidsfirmor, de jag använt kallas Shimano-pallar (används till cyklar, fiskegrejor, m.m.). Företagen vill oftast inte ha dem utan blir glad om man hämtar. Det blev bra höjd med såna pallar på högkant, sen tre 50x100- eller 50x125-plank ovanpå, så läggs pallarna ovanpå planken och spikas med ett par 75-mm-spik. Jag hade 25 pallar men det räckte inte riktigt hela vägen runt, jag fick göra ett par sektioner av plank, gick åt en del virke... Men det funkar bra annars! Krysstaga allt noga, bara, på alla ledder.

  10. Tänk också på att ställa ställningen såpass långt från väggen att det går att arbeta på utsidan av timret. Det ska ju vara isolering och panel på utsidan, så det behöver vara minst 15 cm utrymme emellan.

Upp

2002-08-22

Bygge 1