Åter teknik- & industrihistoria >>

Sweet Home Arstuga >>

- Sågsida
- Nors Ångsåg
- Björnö
- Kvarnar

Sågar etc., startsida

Denna sida visar bilder på några sågar som ligger lite här och där runt om i Sverige, fotograferade av mig lite då och då.

Jag har lagt till en textsida om hur mindre sågverk kan ha varit organiserade under 1900-talet: Öppna >>


Sågen i Sölje Bilden visar vad som finns kvar av sågen i Sölje: ramen på sitt fundament av granit, samt enstaka grundstenar efter såghuset.
I mitten av 1990-talet var en gård i Ena till salu. Där fanns, förutom ett vackert men lite slitet bostadshus, ett uthus där det förr varit affär, en vattendriven såg, en dito kvarn och en mindre kraftstation. Vattentuberna var lite förfallna men allt verkade fungera, utom kraftverket som med en ny vattentub dock skulle kunna försörja halva byn med ström. Jag köpte inte stället (för mycket ansvar för mig...) och vet inte vad som hänt sen dess. Men det var en mycket speciell plats.

Sågen i Ena Bilden visar såghuset. Dammen och timmerintaget var i andra änden. TIll vänster syns den sluttande rännan där bräder och plank skickades ut.

Sågen i Ena Här syns timmerintaget och vattentuben till sågen, turbinhuset i bakgrunden. Intaget var ganska långt, antagligen för att det skulle bli lite fallhöjd på vattnet, och stockarna drogs dessutom över en liten grusväg från dammen till sågen.

Sågen i Ena En interiörbild från översågen med ramen och dess stockvagn. Till vänster verkar det också finnas en blocktransportör.


Sågen i Ö Utsjö I Östra Utsjö finns en liten cirkelsåg som är vattendriven. Dock finns det elmotorer här och var, så allt drivs nog inte med vatten. Virket körs på rälsgående vagnar till torkplatsen - notera spårbryggan till vänster.


Sågen i Liljendal Sågen i Liljendal en oktoberdag 2002, bilden tagen från dammen. Ganska förfallen är den en av få industribyggnader som ännu står kvar i det gamla bruket Liljendal. Platsen är dock vacker och idag satsar man istället på vildmarksturism.


Sågen i Rämmen I Rämmen finns en ihopbyggd cirkelsåg och kvarn som är vattendrivna, tuben kommer ner från höger. Om de används idag vet jag inte men byggnaderna var i fint skick i oktober 2002 och hela platsen är vackert hållen.


Sågen i Lesjöfors Sågen i Lesjöfors finns kvar i ganska intakt skick men lades ner för flera år sen. På bilden, tagen i oktober 2002, syns i bakgrunden timmerintaget in till såghuset av tegel. Längre till höger finns gamla virkestorkar och -magasin samt ett f.d lokomotorstall. I förgrunden syns en transformatorstation av den gamla, fristående sorten av trä. En ganska vacker liten byggnad som snart är borta.


Upp


Stefan Nilsson 2005 Info