Åter teknik- & industrihistoria >>

Sweet Home Arstuga >>

- Sågsida
- Nors Ångsåg
- Björnö
- Kvarnar

Björnö såg

Denna sida visar bilder från sågen som hör till Björnö säteri. Gården hade förr såväl såg som kvarn och egen kraftstation, längs samma å. Sågen verkar ha varit vattendriven in på 1920-talet, då elmotorer installerades. De är av mycket gammal sort, med oljepådrag, och med ASEA:s gamla logotype i form av en svastika.

Timmerintaget var västerut, ut mot Glafsfjorden, där det finns en liten sågdamm. Sen verkar virket ha passerat rakt genom sågen och ut i östra änden. Sen kördes det på små rälsbundna vagnar till torkplatsen ute på udden väster om sågen. Där ute bodde också sågaren i en liten kåk, "Sågerbyggningen".

Jag fotograferade sågen en dag i början av 1990-talet. Sen dess har bl.a ramen tagits bort. Nu var det några år sen jag åkte förbi sist, så jag vet inte om det hänt nåt mer.


Sågen i Björnö Bild 1: Timmerintaget som vetter mot den lilla sågdammen väster om såghuset.Sågen i Björnö Bild 2: Timmerintaget inifrån. Timmerbanan kom in till vänster medan det var en dörr och gångbord till höger.Sågen i Björnö Bild 3: Stockbordet, där några stockar kunde läggas upp medan den före sågades. Stockarna drogs tydligen in med vajer, spåret för den syns mitt i bordet.Sågen i Björnö Bild 4: Sågramen, av ganska kraftig typ. Stockvagnen gick på räls med ganska bred spårvidd. Rakt bakom och skymd av ramen var slipboden, där nya blad slipades och dimensionsklossar av björk förvarades.Sågen i Björnö Bild 5: Interiörbild från undersågen. I hela denna fanns ett otal stöttor för golvet ovanför, ett otal stora och små transmissionshjul samt en hyvel (syns mitt i bakgrunden). Ramens stora remskiva/svänghjul syns till höger.


Upp


Stefan Nilsson 2005 Info