Åter teknik- & industrihistoria >>

Sweet Home Arstuga >>

SKJ - flakvagnar

Två av flakvagnarna är tillverkade av äldre tippvagnschassien, varpå två skikt med plank lagts, det undre tvärgående och det övre längsgående. Byggbeskrivningen är hämtad ur Allt om Hobby nr 7/1984, en artikel skriven av Hans Svensson, och förebilden är hämtad från Nybergets gruvbana i Dalarna.

Flakvagnsbygge 1
Hjulen tas bort före ombyggnaden påbörjas. Buffertar, koppel och trågstativ kapas bort.

Flakvagnsbygge 2
Ovansidan filas (raspas) flat och det andra bortsågade jämnas till.

Flakvagnsbygge 3
Flaken är ca 40 x 76 mm. Plankorna, 3 mm breda, ristas in i de 2 mm tjocka träflaken. Jag använde balsa - lättkapat, lättristat; det blir fina spår efter blyertspennan.

Före ihopmontering av chassie och flak målades respektive. Jag kör med Biltemas hobbysprayfärg (som dock numera verkar utgångna), matt grå och brun. Det ena chassiet blev brunt, det andra grått. Flaken sprayades endast lätt med grått, de fick en silveraktig ton, ungefär som järnvitriol. Efter torkning limmades chassie och flak ihop med vanligt trälim.

Flakvagnsbygge 4
Hjulen återmonteras tillfälligt och vagnen provas på spår.

Flakvagnsbygge 5
I buffertplankan gjorde jag ett urtag så att Relex-kopplen kunde limmas dikt an mot undersidan. Därmed kan kopplen inte röra sig i sidled men det spelar ingen roll på så korta vagnar. Kopplens plastfjädrar kapades också bort.

Flakvagnsbygge 6
Koppelhöjden blev bra, kanske skulle de ha varit ca 0,5 mm lägre, men det går att fixa om man vill. Sen kan stolphållare monteras, där såväl sidostolpar som lämmar kan placeras för olika transportändamål.

Under några timmas jobb, inklusive torktid för lim och färg, så fick SKJ två funktionella och rätt käcka små flakvagnar, som sen kan användas för att köra styckegods, bräder och plank, spån, flis - ja, snart sagt allt möjligt. Materialkostnaden är i princip lika med noll, det är bara mindre utgifter för vagnarna och kopplen. Allt man behöver är en såg, en rasp, filar, sandpapper, balsaflak, en liten mejsel, en liten vass kniv, linjal, penna, lim och färg.

Tilläggas skall dock att lite mer tyngd i dessa små lätta vagnar skadar inte ett dugg. En eller annan plåt av vald tung metall limmas under vagnen, samt att man byter ut F-manns platshjul mot t.ex. Märklins metalldito.


Tillbaka >>


Stefan Nilsson 2006 Info