Välkommen till VAS –
Värmlands Arkeologiska Sällskap!
Information
Position: > Första sidan > Skärvan > Små Skärvor
Små Skärvor nr 2-4/01

1/01 • 2-4/01
2002

Bättre sent än aldrig
är en devis som vi ibland får ta till i produktionen av denna skrift. På grund av redaktörsbytet är detta det första trippelnumret i Skärvans historia; å andra sidan finns i detta tryckta nummer en hel del intressanta artiklar, som vi hoppas ni ska njuta av i vintermörkret!

Södra Råda medeltidskyrka
brann ner till grunden, natten till den 12 november. Det är ännu oklart vad som orsakade branden, enligt Riksantikvarieämbetet skall inga elkablar ha funnits som kunnat orsaka branden.
STF:s tidskrift Turist hade i sitt nummer 2/01 finns en artikel om ödekyrkor i Sverige. Södra Råda låg överst på deras tio-i-topp-lista.
I nummer 6/2001 av Riksantikvarieämbetets tidning Tidevarv finns också en notis om branden och kyrkan. RAÄ säljer också en bok om kyrkan, dess inventarier och målningar för 50 kr, samt har en gratisfolder om "Att skydda kyrkan mot stöld och brand", för den som vill läsa mer.
Klart är i alla fall att Sverige av en eller annan orsak förlorat en av sina största medeltida kulturskatter. VAS ser gärna att orsakerna utreds noggrant så att liknande händelser kan hindras eller i alla fall mildras i framtiden.
Tyvärr föreligger ofta en konflikt mellan att förvara medeltida föremål ute i kyrkorna och att bevara dem inför framtiden. Föremålen är trots allt sämre skyddade i kyrkorna, speciellt för sådana här händelser. Samtidigt är det mest korrekt att ha föremålen där de historiskt sett hör hemma – ute i bygderna.

Ny e-postadress
VAS har p.g.a. en massa skräp i e-posten skaffat sig ny adress: vas@arstuga.org

Höstmedlemsmöte i VAS
mitt i veckan uppe i Arvika – kan det vara något? Ett tiotal entusiaster tyckte det.
Gästabudsalen i Storbondegården på Sågudden var en trevlig inramning för oss som deltog i presentationen av Skramleutställningen. Föremålen som skulle bli ryggraden i utställningen visades. För flera av de som grävt på Skramle i flera år blev det ett kärt återseende.
Fornsalsgruppen, som är en arbetsgrupp på Såguddens museum, har utökats med Kent Carlsson och Bengt Holter. Kent är ordförande i Skramleprojektet och Bengt är kassör. Den förstärkta Fornsalsgruppen beskrev hur utställningen kommit till och hur den kommer att se ut i färdigt skick. Helt naturligt kom deltagarna in på historieskrivningen av Skramlegrävningen. Ännu mera naturligt föll sig alla tillhörande historier.
Efter kaffe och dopp skildes deltagarna med ett gemensamt mål för ögonen, nämligen att komma tillbaka och se utställningen när den är färdig.

Red.

Web-redaktör: Stefan Nilsson, Vålberg • © VAS 2001 Upp