Position: > Första sidan > Skärvan > Små Skärvor
Små Skärvor nr 1/01
2000
1/01 2-4/01
Ett nytt år,
en ny Skärva. Vi har fått en del spännande material, både till detta och till kommande nummer, som vi hoppas ska falla er i smaken. Men nog får vi aldrig av den varan...
Hösten
innehöll bland annat en fornvandring i VAS regi, till det norra fornminnesområdet längs E 18 vid Älvenäs. Stefan Nilsson och Monica Helmersson hade ordnat denna, med både tipspromenad och korvgrillning.
Ett tiotal VAS-are slöt upp trots en disig morgon, men det blev soligt och riktigt skönt frampå dagen.
Per Bredsberg på Karlstads Antikvariat hade skänkt priser i form av fina böcker till arrangemanget, för vilket ett stort tack framföres!
VAS firade
också sitt 10-årsjubileum i början av februari, med en liten jubileumskväll. En god trerätters middag ingick i priset; maten ställdes iordning med kort varsel av Monica Helmersson, Annie Johansson och Susanne Pettersson. Stort tack för det!
Tack också till alla er som hjälpte till med dukning, diskning, med mera under kvällen!
Det fanns också fotoalbum med arkeologiska bilder och VAS-bilder, Curt hade tagit med en videofilm från Gotlandsresan 1992, Artur visade diabilder från Lurö och berättade om grävningarna där.
Firandet hölls i en lokal högst upp i det hus där Arkivcenter är inrymt, en lokal som var trivsam och hade mycket god utsikt över Karlstad.
Nu är det bara 10 år kvar till 20-årsjubileet!
Årsmötet
gick av stapeln i Väse hembygdsgård i mitten av mars. Platsen var vald med tanke på att det var där som det konstituerande mötet hölls för dryga 10 år sedan, då VAS bildades.
De sedvanliga förlöpte ovanligt smidigt. Några styrelsemedlemmar bytte positioner, medan andra omvaldes; se sidan 2 för den nya styrelsens sammansättning. Årsavgiften fastställdes att även framledes ligga kvar på 100 kr per år.
John Kraft, journalist från Västerås, hade inbjudits att föreläsa om sina funderingar kring ortnamn innehållande gudanamn från järnåldern ett mycket trevligt föredrag, även om man kan sätta vissa vetenskapliga frågetecken kring idéernas allmängiltiga tillämpning.
VAS ber att få tacka Väse Hembygdsförening för vänligt tillhandahållande av lokaler samt ordnande av gott fika!
Värmlands museum
har gjort en omfattande sammanställning av den värmländska arkeologin, innehållande "allt". Den är i form av en rapport i A4-format och finns kanske fortfarande att beställa från museet; Hans Olsson eller Pernilla Schedin vet mer om detta.
Värmlands museum:
054 - 14 31 00
museet@wermlandsmuseum.se
PS:
saknar du den flera gånger utlovade medlemslistan? Hör av dig till någon i styrelsen så skickar vi ut en! DS
Red. |