Välkommen till Bosjön!

Eller snarare min tolkning av platsen i skala S (1:64)

US flag In English UK flag
Något nytt?

Liten historik

Jag har länge velat göra en väldigt liten, väldigt "småskalig" modell av en smalspårig järnväg, helst värmländsk. Bosjöbanan (karta) har hela tiden funnits med tack vare Staffan Mörlings eminenta bok. Problemen har varit tid, kunskap och inspiration. (Läs en kort historiebeskrivning om Bosjöbanan.)

Valet förr till slut också på Bosjön: att försöka avbilda en del av banan, under någon del av dess existens, i den måhända något udda skalan S, 1:64. Efter mycket funderande har jag valt att göra halva Bosjö station som en liten (definitivt utbyggbar) modul på ca 100 x 40 cm.

Tack vare Fredrik Klings fina inititativ hösten 2000 kom jag & familjen iväg på den exkursion som han ordnade (heja!) till resterna efter Bosjöbanan. Det var en trivsam och givande tripp till Östvärmlands skogar, som också gav inspiration att fortsätta modellbygget.

Banan med tillbehör växer sakta fram; i början av 1990-talet kom väggar och golv i lokstallet till samt att 1914 års personvagn började ta form. Under slutet av 1990-talet försågs nämnda vagn med boggier från tippvagnar, något som den enligt Mörling kan ha haft under dess första år i drift.

Modellen

För att hålla det på en lagom kapacitetsnivå i min valda skala, har jag valt att jobba med H09- och 009-räls, -växlar och -vagnmaterial (se Smalspårigt nr. 55/1993). En sextiofjärdedel av 600 mm blir ca 9,4 mm, vilket helt klart ligger acceptabelt nära. (OBS!) Jag kallar skalan för Sn2, vilket kanske inte är helt korrekt, men ändå. S9 skulle kanske vara för att beteckna skalan och modellspårvidden.

Efter exkursionen tog jag fram virke och Treetex och sågade och skruvade ihop den lilla modul, vars mått mestadels bestämdes av treetexens och virkets dimensioner(!). Jag tog fram en banprofil och markerade ut platser för lokstall, vändskiva och stationshus.

Under hösten 2000 fick jag genom tidskriften Smalspårigt tag i fler hembyggda fordon, gjorda som allmänna modeller av svensk tvåfot i skala S. Dessutom har jag skaffat lite olika typer av tippvagns- underreden i H09 för att testa och experimentera mig fram till bra lösningar vad gäller funktion, upplevelse och skalriktighet.

Framför mig har jag nu en rätt trevlig tid, med att göra landskap, lokstall, vedskjul, vagnar, med mera... och så småningom kanske t.o.m ett stationshus!

Bilder

Bilderna är i JPEG-format och på omkring 10 och 50 kb styck. Det kan ta viss tid att öppna sidorna, men hav tålamod! :)

· Modellbilder
· Modellbilder 2
· Modellbilder 3
· Bosjö-exkursion

Funderingar kring:
· Smalspår & Småbanor

Länkar

Länkarna ligger på en egen sida. Öppna länkar >>

Om...

Jag har gjort dessa hemsidor för att delge eventuella intressenter den information jag har att ge. Dessutom är det ett smidigt sätt att kunna hänvisa hit om jag t.ex behöver sprida bilder.

Är du intresserad av bilder och liknande, eller bara vill diskutera svensk tvåfot eller skala S, så gör gärna det via e-adressen härunder.

Ligger sidan i en ram? Klicka här för att komma ut.

Stefan Nilsson, Vålberg
2001-05-27

Medlem av maillistorna för Sn2, S-Scale och 4L

Tillbaka till sidan om teknik- & industrihistoriaTillbaka till arstuga.se · Upp
Google

Valid HTML 4.01!

 

Valid CSS!