Blandade bilder från Norge
En tallskog i Hedmark fylke, längs Militärvegen mellan Hamar och Elverum. Uppenbarligen är vägen gammal, för här finns stenåldersboplatser, bronsåldersrösen och s.k. Rödsmoterrasser.
Rödsmoterrasser är från små åkerplättar som tagits upp på sidorna av åsar i sådan här terräng. Detta är en profil grävd i en Rödsmoterrass, grävd i åsen i bakgrunden av föregående bild.
Hunnfältet i Östfold fylke - helt bestående av ett tjogtal domarringar, eller stenkretsar som det skulle ha hetat på norska - järnålderstida gravar.
Mitt i det gamla Romerike i Akershus fylke ligger Raknehaugen, en av Nordeuropas största järnåldershögar (folkvandringstid), ca 100 m i diameter och 15 m hög, uppbyggd av tiotusentals timmerstockar. Wikipedia >>
Norges vikingahistoria är också om dess skepp. Här är bogen till Osebergsskeppet, ett fantastiskt flytetyg som användes för en begravning på fast mark.
Gokstadskeppet är ett annat med likartad historia. Vikingskipmuseet strax utanför Oslo skulle visst göras om för några år sen, men jag hoppas inte det är gjort för mycket... Museet är musealt intressant i sig.
Den avancerade träbyggnadskonsten omfattade förstås också de tidiga kyrkorna. Här är stavkyrkan i Borgund - en imponerande träkatedral! Tills man kommer intill den...
Urnes är väl den som är äldst och mest omtalad, inte minst p.g.a denna gamla portal, som t.o.m gett namn åt en ornamentikstil. Ett otroligt arbete, och ett fantastiskt läge för en kyrka, ovanför den 444 m djupa Sognefjorden.
Upp |