Sulviks marknad
handel och kommunikation
Inledande förstudier av Sulviks marknad i västra Värmland
Carina Andersson (assistentprojekt)
Arkeologi och historia
Inledning
Sulviks marknad var en lokal handelsplats/marknadsplats som låg inom hemmanet Rådane vid Sulvik i Älgå socken (karta). Sulvik är idag ett litet samhälle i västra delen av Värmland. Projektet behandlar frågor kring hur området vid Sulvik har fungerat under främst medeltid och det består av inledande förstudier av aktuellt källmaterial. Den övergripande uppgiften är att undersöka det källmaterial som finns tillgängligt för att utifrån detta materialet få en övergripande bild av platsens roll och funktioner under medeltid.
Förutsättningar
Enligt traditioner och skriftliga källor omtalas Sulviks marknad som en handels-, mötes- och omlastningsplats som funnits sedan medeltid i västra delen av Värmland. Här hade man enligt tradition marknader vid två tillfällen på hösten. Båda dessa inföll i september. Flera faktorer kan ha medverkat till att platsen fick den dignitet som handelsplats och möjligtvis centralort som tidigare skribenter antyder att den har haft. Nära den i 1897 års karta markerade marknadsplatsen ligger en offerkälla bl.a. kallad Torgeirkällan och S:t Olofskällan. Denna källa ligger vid den äldre vägsträckning som leder mellan den förmodade hamnplatsen i Sulvik och sjösättningsplatsen vid sjön Ränken. Vägsträckningen sägs också vara en del av de pilgrimsleder som leder norrut in i Norge.
Den kanske viktigaste faktorn vad gäller Sulviks marknads betydelse bedöms vara dess goda läge för handel. Här är det möjligt att transport- och resvägar mötts. Om man vill nå Norge segelvägen från Vänern och de södra delarna av Värmland så är vattenleden längs Gillbergadalen in i Glafsfjordens sjösystem den troliga resvägen. Man kommer som längst till Sulvik och här måste man dra båtarna över land till sjön Ränken innan man kan komma vidare in i Norge. Här bildas alltså ett naturligt stopp i resvägen, ett stopp som kanske resulterat i att här har bildats en lokal marknad med lång varaktighet genom hela medeltid.
När marknaden uppstår är osäkert. Skriftliga dokument berättar däremot att marknaden slutligen flyttas från Sulvik 1722, varför detta blir det definitiva slutdatumet för studiens omfattning.
Syfte och frågeställningar
Projektet avses att utgöras av inledande förstudier av Sulviks marknadsplats i främst skriftliga källmaterial och historiska kartor. Detta i syfte att utifrån källmaterialets möjligheter få en samlad bild av områdets betydelse under medeltid samt för att utreda vilka frågeställningar som är relevanta att arbeta vidare med inför en eventuell fördjupad arkeologisk undersökning i ett senare skede. Studierna skall fokuseras på frågor kring vilka övergripande samhälleliga funktioner den lokala marknaden uppfyllde samt vilka mer konkreta och direkta funktioner den hade. Frågeställningar kring vilken roll som centralplats för det lokala närområdet marknaden har haft samt dess relation till ett större regionalt nät av kommunikation och handel tas också upp.
Marknadens betydelse
Värmländska medeltida marknadsplatser har inte studerats ur arkeologiska perspektiv i någon större utsträckning varför undersökningar av dessa platsers funktion och roll i det medeltida bondebaserade samhället kan bidra med möjligheter att få en mer samlad helhetsbild av de medeltida människornas levnadsförhållanden i Värmland. Avsaknaden av medeltida städer i Värmland ger också situationen att frågor kring handeln vid en lokal handelsplats kan ges ökad betydelse. Här finns möjligheten att utreda hur relationen mellan avsaknaden av städer och förekomsten av lokala marknadsplatsers roll föreligger.
Det är särskilt viktigt att också kunna se marknadens roll i det lägesgeografiska perspektiv som föreligger då marknaden ligger i en bygd dominerad av skogsområden med mellanliggande sjösystem där majoriteten av den medeltida bebyggelsen finns. Sulviks marknad ligger i inlandet men har direkt kontakt med Vänern och dess goda möjligheter till vidare kommunikationer. Här föreligger en god möjlighet att undersöka de medeltida skogsböndernas handel och kontaktnät med omvärlden.
Området ger också möjlighet till studier av den direkta kontakten mellan den enskilda gården/hushållet och den lokala marknaden vilket är en betydelsefull länk i det större handels- och kontaktnät som de värmländska skogsbönderna var en del av. Den relativt närbelägna medeltida ödegården Skramle utgör här ett värdefullt jämförelsematerial. Undersökningar av vattnen vid Sulvik och Ränken kan också ge betydelsefull information om eventuella anläggningar, vrak och vrakgods varför kompletterande marinarkeologiska undersökningar är väsentliga för studien av området kring Sulvik.
|