Sweet Home Arstuga >>

Släktforskning

I högstadiet valde jag släktforskning som fritt valt arbete. Det resulterade i en hel del uppgifter om förfäder och förmödrar.

Nyligen kom jag i kontakt med släktingar, som bidrog med en massa mer intressant information om de gångna generationerna. Jag har genom programvaran MinSläkt v 3.2 ställt samman det material jag hittills har - OBS att det inte är till hundra procent pålitligt. Jag tar gärna emot frågor och synpunkter på materialet. (Kontakt)

Gå till släktsidan >>


Långt borta och nära

Nya människor, aldrig sett dem förr, men lika fullt är vi släkt. På håll. Via farfars familj. Som jag vet inget om. Jag var sju år då, när han dog. Han var kanske inte ens född när hans farfar dog.

Husen är borta, både hans och hans farfars. Träden likaså. Vi står där idag och letar efter stenar i gräset. En skylt som visar att här stod "Sjön". Ja, huset alltså, farfarderns. "Johannes vid Sjön". Min farfars farfars hus. Undantaget han fick på ålderns höst. Kanske bara ett rum.

Men hans eget är borta. Ingen skylt. Där står vi idag. Plötsligt är man inte bara i avlägsna släktens rum. Man är också i 1800-talet. Här var det, och det var då, och det var de.

Så nära som nu har jag aldrig varit då. Och inte dem. Och speciellt inte där. Så avlägset och så nära.

Det är nog sant som man säger, att om man åker riktigt, riktigt långt bort och letar febrilt efter annat, så kommer man till slut hem och hittar sig själv. För det är ju inte farfar jag letar.

Utan det är ju mig själv jag söker. Jag letar där och då för att finna mig här och nu. Och jag har idag anat mig vid horisonten - hoppas det inte är en hägring...


Ett par intressanta släktlänkar:
Arne Janssons släkthemsidaConny Källviks släkthemsida
Långserud hembygdsföreningSvanskogs hembygdsförening


Stefan Nilsson 2007 Kontakt