Det eldste jordbruket i grenseskogene
Visten og Västbynäset i Värmlands län, Sverige,
Rokosjøen - Militaervegen og Grundsetmarka i Hedmark fylke, Norge
Kort projektbeskrivning av ett planerat Interreg III-projekt
Projektet avser att detaljstudera närområdet kring två sjösystem, Visten i Värmlands län och Rokosjøen i Hedmark fylke, samt genomföra två djupare fallstudier på två lokaler ur arkeologisk och landskapsgeografisk synvinkel. Projektet är upplagt som ett samarbetsprojekt mellan två norska arkeologer och en svensk arkeolog samt en svensk kulturgeograf. Arbetet kommer att ske så att samtliga projektdeltagare kommer att arbeta i båda länderna. Dessa fyra kommer att fungera som fältledare för fyra svenska och fyra norska fältassistenter. Därmed stannar inte samarbetet bara vid utbyte av information och kunskap, utan inkluderar således konkret arbete över gränsen.
Syftet med projektet är att utvinna mer kunskap om fördelning, innehåll och karaktär av de olika kulturlämningstyperna i skogsmark på båda sidor om gränsen. Skogarna innehåller en stor mängd av olika typer av lämningar. Kunskapen om dessa - hos antikvariska myndigheter, inom forskarvärlden och hos människor ute i bygderna - är inte så hög som vore önskvärt. Detta gäller inte minst kunskapen om likheter och skillnader mellan lämningarna i respektive land. Eftersom skogsmarkerna innehåller så stora mängder med forn- och kulturlämningar utsätts de också för hög risk att skadas i det moderna skogsbruket. Dagens skogsbruk är i allt högre grad gränsöverskridande: norska bolag köper upp svensk skog; skogsindustrin och skogsdriften organiseras gemensamt över riksgränsen. Därför borde ett sådant här projekt vara viktigt för att kunna forma en god, lämplig skoglig kulturmiljövård med goda kontakter över gränsen.
Projektets huvudsakliga problemställning är uppkomst och utveckling av bosättning, jordbruk och boskapsskötsel i gränsskogarna. Projektet kommer att innesluta en längre tidsperiod, ända från stenåldern, via bronsåldern och järnåldern, fram i medeltiden. På så sätt blir det möjligt att se om det fanns kontinuitet eller kontinuitetsbrott i det kulturhistoriska förloppet.
Sjöstudierna kommer främst att ske som genomgångar av olika register för forn- och kulturlämnngar som finns tillgängliga med efterföljande fältinventeringar. Studien syftar till att få en detaljerad överblick över ett så komplett bestånd av kulturlämningar kring sjöarna som möjligt.
De djupare fallstudierna kommer att ske på en lokal med övergiven åkermark från järnålder och medeltid i respektive land. I Sverige är detta Västbynäset i Forshaga kommun. Den norska lokalen är Grundsetmarka, belägen i Elverum kommune. Syftet är att vinna mer detaljderad kunskap kring denna typ av lämning, eftersom kunskapsnivån är låg. Detta är av stor betydelse eftersom övergivna åkrar från olika tider ofta täcker stora markytor, och utgör därmed en utmaning för skogsbruket.
Samtliga registreringar och karteringar i fält kommer att göras med hjälp av GPS och fältdatorer. På så sätt samlas alla data direkt i ett GIS, vilket är viktigt för en effektiv efterbearbetning, analys och presentation av det insamlade materialet.
Pågående arbete och framkomna resultat kommer fortlöpande att presenteras lokalt på berörda orter, genom föredrag, informationsträffar, lokal press i görlig mån, med mera. En önskan är att kunna fördjupa och nyansera den lokala känslan för den egna historien, och på så sätt öka förståelsen för problematiken kring fossila kulturlandskap i dagens skogsmarker. Vidare kommer presentationer och diskussioner att ske på lokala och regionala museer, kulturmiljöenheter, skogsvårds- och skogsägarorganisationer och liknande institutioner. En förhoppning är också, att projektet långsiktigt skall resultera i lokala, stationära informationplatser om lämningarna och resultaten, och på så sätt lokalt medvetandegöra komplexiteten bakom kulturlämningar i skogsmark.
Projektet kommer att ske som ett samarbete mellan Karlstads universitet, Høgskolen i Hedmark (Skog & Natur, Evenstad), Hedmark Fylkeskommune och Universitetet i Bergen. Det utgör del i två doktorandprojekt, ett svenskt (Stefan Nilsson) och ett norskt (Ingunn Holm), samt som del i ett planerat norskt doktorandprojekt (Hilde Amundsen); se nedan. Projektet ingår också i ett flertal internationella nätverk kring agrar-, skogs- och landskapshistoria, främst i form av e-postnätverk och webplatser. En fullständig projektbeskrivning, projektplan och budget håller på att slutföras och beräknas vara färdig under våren 2001.
Arbetet kommer att pågå under en fyraårsperiod: År 2001 görs en förstudie med fältbesök och arkivgenomgångar i respektive land. Under 2002 skall själva huvudarbetet med sjöinventeringarna, karteringarna och de arkeologiska undersökningarna göras. Arbetet med materialsammanställning och analyser kommer att ske under 2003, samtidigt som delrapporter från projektets olika delar skrivs. En slutrapport skall skrivas samman och publiceras under 2004, då alla provsvar (kolprover för datering, olika typer av markprover etc.) förväntas kunna vara klara.
Tid och budget
Den planerade totala tidsåtgången ser ut som följer:
2001 Förstudie = 2 månader
2002 Huvudsakligt fältarbete = 5 månader
2002 Förmedling = 1 månad
2003-04 Materialsammanställning och rapportarbete = 6 månader
Summa: 14 personmånader
Planerad budget för projektet beräknas till ca 1,2 miljoner kronor. De kostnader som ingår i projektet är främst lön för projektledarna under projekttiden; resor till och från resp. land samt resor i samband med inventeringarna; kost och logi för projektledare och fältassistenter; resor för arkivbesök, m.m.; fältdatorutrustning och GPS med tillbehör, kartdata, ritmateriel o.dyl.; datering av kolprover; analys av olika markprover, främst pollenprover för en bild av lokal landskapshistoria; tryckning och publicering av delrapporter och slutrapport samt informationshäften; med mera.
Projektmedlemmar
Sverige:
Stefan Nilsson, doktorand i kulturgeografi, ämne:
Skogsgeografi. Om övergivet kulturlandskap i dagens skogsmark.
Inst. för samhällsvetenskap, Avd. för geografi & turism, Karlstads universitet,
SE 651 88 Karlstad. 0046 (0)54-700 18 54. stefan.nilsson@kau.se
Annie Johansson, arkeolog.
Karlstad
0046 (0)54-18 99 62. annie.johansson@spray.se
Norge:
Hilde Amundsen, arkeolog, doktorand i arkeologi, Oslo universitet, ämne:
Møte mellom vestlige og østlige kulturtradisjoner i senneolitikum og bronsealder.
Hedmark Fylkeskommune, Forvaltningsavdelingen, Fylkeshuset, NO 25 Hamar.
0047 62 54 44 35. hilde.amundsen@hedmark-f.kommune.no
Ingunn Holm, arkeolog, doktorand i arkeologi, Universitetet i Bergen, ämne:
Forvaltning av agrare kulturminner i utmark.
Universitetet i Bergen, Postboks 7800, NO 5020 Bergen.
0047 55 58 00 00. iholm@chello.no
Övrig personal:
Tillkommer gör fyra fältassistenter (studenter eller intresserade amatörer) från respektive land. Dessa skall enligt gängse normer få ersättning för resor, kost och logi, men ej lön.
|